top of page
_TDW2697 (3)_edited.jpg


Reviews on 'Luwte' by Suura
 

"

Like other contemporary Belgian improvisational music—as documented by record labels like El Negocito Records and Aspen Edities—their work can best be described as dreamy and atmospheric. Rich timbral soundscapes are often combined with lyrical melodies. A fine debut from a promising ensemble.

- Mark Sullivan, All About Jazz (USA)

"

Het eens subtiel geschakeerde, dan weer weidse geluid dat het kwartet voortbrengt doet denken aan de minimalistische releases op het legendarische, Duitse jazzlabel ECM Records.

-Focus Knack

"

Nooit expliciet maar steeds heel omzichtig, telkens uitgedrukt met een onderkoelde poëtische zeggingskracht. ‘Luwte’ is bovenal een geraffineerd spel van stilte en ruimte.

- Georges Tonla Briquet, Jazzenzo (NL)

"

Integendeel, de muziek van Suura biedt ondanks de relatieve kaalheid en lagere volumes vaak een uitdaging door de manier waarop ruimte (niet) wordt ingevuld, de instrumenten zich verhouden tot elkaar en composities ontrafeld, dan weer in elkaar gepast worden. Die composities neigen regelmatig naar pastorale folk, bewegen even gestaag als grillig. Het maakt van Luwte een album dat meer dan veelbelovend is. Zinderend, bij momenten bedwelmend, maar net zo goed compromisloos.

- Guy Peters, Enola

"

De composities zijn melodieus interessant en dikwijls uitgevoerd met gevoel voor experiment zonder dat dit de bovenhand neemt. Suura heeft de lat zeer hoog gelegd voor zichzelf.

- Björn Comhaire, Luminous Dash

"

Het wordt al snel duidelijk dat stilte ook muziek is en dat rust minstens even belangrijk is als geluid. Het is een prachtig geluid, vol mooie composities die Suura ons voorschotelt. Bovenal straalt dit album vrede uit.

- Pieter Wilms, Dansende Beren

"

Het drumloos kwartet exploreert de dynamiek tussen stilte en spannende, aanzwellende en sfeer oproepende auditieve schetsen. Het samenspel van de 4 muzikanten is sterk. Klankkleuren en partijen verweven zich mooi in elkaar. Deze muziek is de antithese van wat bijvoorbeeld metal is. Suura is niet boos, niet agressief, ontploft niet van energie, heeft geen strak metrum, maar zoekt de andere kant van het spectrum op: sereniteit, stilte, bedachtzaamheid, observatie en esthetiek met verderop ook desolate dreiging, donkerte en zelfs chaos. Les extrêmes se touchtent. (GR)

- Jazz & Mo #12


Reviews on 'Belle//Maris' by Stan Maris & Nicolas Van Belle
 

"

Belle // Maris is een gevarieerd stuk muzikale poëzie voor liefhebbers van muzikaal avontuur. Uitgebracht bij bwaa. records en te beluisteren op de streamers of via Bandcamp.

Björn Comhaire, Luminous Dash

"

Ook in de volgende vier composities draait alles om een ondoorzichtig weefsel van onderliggende lagen gecreëerd door een plethora van (kras)effecten en vaag herkenbare geluiden van instrumenten (probeer maar eens te vinden in welk nummer Van Belle bouzouki speelt). Soms komt er naar het einde toe een heuse catharsis aan te pas (‘Glavks’). Zowel organisch als getuigend van eigen complexe axioma’s.

Georges Tonla Briquet, Jazz'halo

bottom of page